Top 10 PCIe 4.0 Motherboard AM4 – Computer Motherboards

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.

1. MSI

#ad

MSI B550M PRO-VDH WiFi ProSeries Motherboard AMD AM4, Wi-Fi, DDR4, D-SUB/HDMI/DP, PCIe 4.0, M.2, Micro-ATX, USB 3.2 Gen 1, SATA 6Gb/s

#ad
MSI #ad - Core boost technology combines optimized power circuit layouts and digital power regulation which allows for precise and steady current delivery to the CPU.

Supports dual channel ddr4 memory up to 128 GB 4400 MHz. Audio boost rewards your ears with studio grade sound quality for immersive gaming experiences. Premium thermal solution: Heatsink thermal pad rated for 7W/mk and PCB with 2oz thickened copper. Flash bios button lets users flash the BIOS even without a CPU or memory. Support for 3rd gen amd ryzen processors and future AMD Ryzen processors with BIOS update. Lightning fast game experience: pcie 4. 0, lightning gen 4 M. 2 with M. 2 shield frozr, amD Turbo USB 3. 2 gen 2.
BrandMSI #ad
ManufacturerMSI COMPUTER #ad
Height1.5 Inches
Length9.6 Inches
Weight2.43 Pounds
Width9.6 Inches
Part NumberB550M PRO-VDH WIFI
ModelB550M PRO-VDH WIFI
Warranty3 Years

2. ASUS

#ad

Addressable Gen 2 RGB Header and Aura Sync, HDMI 2.1, USB 3.2 Gen 2, ASUS TUF Gaming B550-PLUS AMD AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen Ryzen ATX Gaming Motherboard PCIe 4.0, BIOS Flashback, 2.5Gb LAN

#ad
ASUS #ad - Best gaming connectivity: supports hdmi 2. Optimized thermal solution: fanless vrm and chipset heatsink, multiple hybrid fan headers and Fan Xpert 4 or the UEFI Q-Fan Control utility. 5 gb lan with asus LANGuard. 1 [email protected] and displayport 1. 0: the perfect pairing for zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen AMD Ryzen CPUs.

High-performance gaming networking: 2. Robust power design: 8+2 drmos power stages with high-quality alloy chokes and durable capacitors to provide reliable power for the last AMD high-count-core CPUs. Visit asus site search by motherboard model name, featuring dual M. 2 gen 1 connector, click on “support" tab, then BIOS & Firmware to download the latest BIOS. 2 output, drivers and tools, 1 x spi tpm header. Industry-leading gaming audio & ai noise cancelling mic technology: high fidelity audio from a supremefx s1220a codec with dts sound unbound and sonic studio iii draws you deeper into the action.

2 slots nvme ssd—one with PCIe 4. 0 x4 connectivity, USB 3. Amd am4 socket and pcie 4. Communicate clearly with ASUS AI Noise Cancelling Mic technology. Gaming look and feel: asus-exclusive aura sync RGB lighting, including RGB headers and a Gen 2 addressable RGB header for greater customization.
BrandASUS #ad
ManufacturerAsus #ad
Height2.7 Inches
Length13.3 Inches
Weight2 Pounds
Width10.7 Inches
Part NumberTUF GAMING B550-PLUS
ModelTUF GAMING B550-PLUS
Warranty3 years

3. ASUS

#ad

HDMI 2.1, BIOS Flashback, 2.5Gb LAN, Addressable Gen 2 RGB Header and Aura Sync, ASUS ROG Strix B550-F Gaming AMD AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen Ryzen ATX Gaming Motherboard PCIe 4.0

#ad
ASUS #ad - Robust power design: 12plus2 drmos power stages with high-quality alloy chokes and durable capacitors provide reliable power for the last AMD high-count-core CPUs. Visit asus site search by motherboard model name, drivers and Tools, click on “Support” tab, then BIOS & Firmware to download the latest BIOS.

Optimized thermal solution: fanless vrm and chipset heatsinks with ASUS Stack Cool 3plus design keep your system running reliably under heavy load by enhancing passive cooling capacity for critical onboard components. 2 slots nvme ssd—one with PCIe 4. High-performance gaming networking: 2. Unmatched personalization: asus-exclusive Aura Sync RGB lighting, including RGB headers and a Gen 2 addressable RGB header for greater customization.

Communicate clearly with ASUS AI Noise Cancelling Mic technology. 5 gb lan with asus LANGuard. Amd am4 socket and pcie 4. 2 output, featuring dual M. 0 x4 connectivity, USB 3. 0: the perfect pairing for zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen AMD Ryzen CPUs. 2 gen 2 type-c port and Thunderbolt 3 header. Industry-leading gaming audio & ai noise cancelling mic technology: high fidelity audio from a SupremeFX S1220A codec with DTS Sound Unbound and Sonic Studio III draws you deeper into the action.
BrandASUS #ad
ManufacturerAsus #ad
Height2.7 Inches
Length13.3 Inches
Weight2.36 Pounds
Width10.7 Inches
Part NumberROG STRIX B550-F GAMING
ModelROG STRIX B550-F GAMING
Warranty3 years

4. MSI

#ad

HDMI/DP, USB 3.2 Gen 2, ATX, MSI MAG B550 TOMAHAWK Gaming Motherboard AMD AM4, DDR4, SATA 6Gb/s, AMD Ryzen 5000 Series processors, PCIe 4.0, M.2

#ad
MSI #ad - Premium thermal solution: aluminum Cover with additional choke thermal pad rated for 7W/mk and PCB with 2 ounce thickened copper.

Lightning fast game experience: pcie 4. 0, lightning gen 4 M. 2 with M. 2 shield frozr, amD Turbo USB 3. 2 gen 2. Support for 3rd gen amd ryzen processors and future AMD Ryzen processors with BIOS update. Mystic light: rgb led lighting and extendable pin headers – 16. 8 million colors / 29 effects. On-board dual lan: 2. 5g lan plus Gigabit LAN. Audio boost rewards your ears with studio grade sound quality for immersive gaming experiences. Supports dual channel ddr4 memory up to 128 GB 4866 MHz.
BrandMSI #ad
ManufacturerMSI COMPUTER #ad
Height1.5 Inches
Length12 Inches
Weight4.45 Pounds
Width9.6 Inches
Part NumberMAG B550 TOMAHAWK
ModelMAG B550 TOMAHAWK
Warranty3 Years

5. MSI

#ad

MSI B550-A PRO ProSeries Motherboard AMD AM4, USB 3.2 Gen 2, DDR4, SATA 6Gb/s, M.2, PCIe 4.0, HDMI/DP, ATX

#ad
MSI #ad - Supports dual channel ddr4 memory up to 128 GB 4400 MHz. Audio boost rewards your ears with studio grade sound quality for immersive gaming experiences. Powerful design: core boost, digital pwM IC, Creator Genie, 2oz thickened Copper PCB, DDR4 Boost.

Premium thermal solution: heatsink thermal pad rated for 7W/mk and PCB with 2oz thickened copper. Lightning fast game experience: pcie 4. 0, lightning gen 4 M. 2 with M. 2 shield frozr, amD Turbo USB 3. 2 gen 2. Support for 3rd gen amd ryzen processors and future AMD Ryzen processors with BIOS update. Core boost technology combines optimized power circuit layouts and digital power regulation which allows for precise and steady current delivery to the CPU. Flash bios button lets users flash the BIOS even without a CPU or memory.
BrandMSI #ad
ManufacturerMSI COMPUTER #ad
Height1.5 Inches
Length12 Inches
Weight3 Pounds
Width9.6 Inches
Part NumberB550-A PRO
ModelB550-A PRO
Warranty3 Years

6. ASUS

#ad

ASUS AM4 TUF Gaming X570-Plus Wi-Fi AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen Ryzen ATX Motherboard with PCIe 4.0, 12+2 with Dr. MOS Power Stage, Dual M.2

#ad
ASUS #ad - Please ensure your bios is up to date if installing a compatible ryzen 5000 series CPU. Enhanced power solution: military-grade TUF components, ProCool socket and Digi+ VRM for maximum durability.

Comprehensive cooling: active pch heatsink, VRM heatsink, M. 2 heatsink, hybrid fan headers and Fan Xpert. 11ac wi-fi with mu-miMO support, Bluetooth 5. 0, tuf languard and technology. Next-gen connectivity: dual pcie 4. 0m. 2 and usB 3. 2 gen 2 type-A/Type-C. Gaming networking: exclusive realtek l8200a gigabit ethernet, intel 2x2 802. Visit asus site search by motherboard model name, click on “Support” tab, Drivers and Tools, then BIOS & Firmware to download the latest BIOS. Amd am4 socket: ready for 2nd and 3rd gen amd ryzen processors to maximize connectivity and speed with up to two M. 2 drives, USB 3. 2 gen2 and amd Store MI.
BrandASUS #ad
ManufacturerAsus #ad
Height2.68 Inches
Length13.31 Inches
Weight2.65 Pounds
Width10.74 Inches
Part NumberTUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)
ModelTUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)
Warranty3 years

7. ASUS

#ad

Addressable Gen 2 RGB Header and Aura Sync, HDMI 2.1/D-Sub, [email protected], 1Gb LAN, ECC Memory, WiFi 6, ASUS Prime B550M-A WiFi AMD AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen Ryzen Micro ATX Motherboard PCIe 4.0

#ad
ASUS #ad - Enhanced power solution: 8+1 drmos power stages with high quality alloy chokes and durable capacitors to provide reliable power for the last AMD high count core CPUs. 0: the perfect pairing for zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen AMD Ryzen CPUs.

Aura sync rgb: synchronizable led effects across a wide range of compatible PC gear, plus RGB LED and Addressable Gen 2 RGB headers for greater customization. 11ax, dual m. Visit asus site search by motherboard model name, click on “Support” tab, Drivers and Tools, then BIOS & Firmware to download the latest BIOS. Ultrafast connectivity: 1x pcie 4. Boosted memory performance: asus OptiMem proprietary trace layout allows memory kits to operate at higher frequencies with lower voltages to maximize system performance.

Amd am4 socket and pcie 4. 5x protection iii: all round protection with LANGuard, DRAM overcurrent protection, overvoltage protection, SafeSlot Core safeguards and stainless steel back I/O.2 slots nvme ssd—one with pCIe 4. 0 x16 safeslot, hdmi 2. 2 gen 2 type a, d sub & DVI. 1 [email protected], wifi 6 802.
BrandASUS #ad
ManufacturerAsus #ad
Height2.66 Inches
Length10.83 Inches
Weight1.36 Pounds
Width10.49 Inches
Part NumberPRIME B550M-A (WI-FI)
ModelPRIME B550M-A (WI-FI)
Warranty3 years

8. MSI

#ad

USB 3.2 Gen 2, HDMI/DP, SATA 6Gb/s, M.2, PCIe 4.0, DDR4, ATX, MSI MPG B550 Gaming Plus Gaming Motherboard AMD AM4

#ad
MSI #ad - Pre-installed i/O Shielding for convenience and protection from electrostatic discharge. Lightning fast game experience: pcie 4. 0, lightning gen 4 M.

2 with M. 2 shield frozr, amD Turbo USB 3. 2 gen 2. Audio boost rewards your ears with studio grade sound quality for immersive gaming experiences. Support for 3rd gen amd ryzen processors and future AMD Ryzen processors with BIOS update. Supports dual channel ddr4 memory up to 128 GB 4400 MHz. Mystic light: rgb led lighting and extendable pin headers – 16. 8 million colors / 29 effects. Premium thermal solution: extended heatsink with additional choke thermal pad rated for 7W/mk and PCB with 2oz thickened copper.
BrandMSI #ad
ManufacturerMSI COMPUTER #ad
Height1.5 Inches
Length12 Inches
Width9.6 Inches
Part NumberMSI MPG B550 Gaming Plus
ModelMSI MPG B550 Gaming Plus
Warranty3 Years

9. ASUS

#ad

2.5Gb LAN, Addressable Gen 2 RGB Header and Aura Sync, BIOS Flashback, HDMI 2.1, ASUS ROG Strix B550-F Gaming WiFi 6 AMD AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen Ryzen ATX Gaming Motherboard PCIe 4.0

#ad
ASUS #ad - Visit asus site search by motherboard model name, click on “Support” tab, Drivers and Tools, then BIOS & Firmware to download the latest BIOS. Optimized thermal solution: customizable fanless VRM and chipset heatsinks with ASUS Stack Cool 3+ design keep your system running reliably.

Faster memory: 4 memory slots support dual channel DDR4 memory up to 128 GB, with ASUS OptiMem enabling higher memory frequencies and lower latencies. Cutting edge gaming motherboard: with amd am4 socket, it is a perfect pairing for Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen AMD Ryzen CPUs. High-performance gaming networking: onboard WiFi 6 802.

11ax and 2. 5 gb ethernet for exceptionally fast and smooth online gaming experiences. Please ensure your bios is up to date if installing a compatible ryzen 5000 series CPU. Blazing data transmission speeds: two m. 2 slots, including the latest PCIe 4. 0, provide maximum storage flexibility and the fastest data speeds available via the 3rd Gen AMD Ryzen platform.
BrandASUS #ad
ManufacturerAsus #ad
Height2.7 Inches
Length13.3 Inches
Weight2.38 Pounds
Width10.7 Inches
Part NumberROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI)
ModelROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI)
Warranty3 years

10. MSI

#ad

AX Wi-Fi 6, MSI MPG B550 GAMING EDGE WIFI Gaming Motherboard AMD AM4, M.2, PCIe 4.0, SATA 6Gb/s, AMD Ryzen 5000 Series processors, ATX, USB 3.2 Gen 2, DDR4, HDMI/DP

#ad
MSI #ad - Mystic light: rgb led lighting and extendable pin headers – 16. 8 million colors / 29 effects. Supports dual channel ddr4 memory up to 128 GB 4866 MHz.

2. 5g lan with lan manager and Wi-Fi 6 AX Solution. Support for 3rd gen amd ryzen processors and future AMD Ryzen processors with BIOS update. Lightning fast game experience: pcie 4. 0, lightning gen 4 m. 2 with m. 2 shield frozr, amd turbo usb 3. 2 gen 2. Audio boost rewards your ears with studio grade sound quality for immersive gaming experiences. Premium thermal solution: extended heatsink with additional choke thermal pad rated for 7W/mk and PCB with 2oz thickened copper.
BrandMSI #ad
ManufacturerMSI COMPUTER #ad
Height1.5 Inches
Length12 Inches
Weight4 Pounds
Width9.6 Inches
Part NumberMPG B550 GAMING EDGE WIFI
ModelMPG B550 GAMING EDGE WIFI
Warranty3 Years